Europees Akkoord over CO2-reductie bij Vrachtwagens

21-01-2024

Gevolgen voor Afvalinzameling 

De wegtransportsector staat voor een aanzienlijke uitdaging om de CO2-uitstoot in de komende jaren aanzienlijk te verminderen, met directe gevolgen voor de afvalsector.

Gisteren, op 18 januari, hebben de Europese Raad en het Europees Parlement een overeenkomst bereikt die bepaalt dat nieuwe zware bedrijfsvoertuigen in 2030 45 procent minder CO2 mogen uitstoten dan in 1990. Dit percentage zal verder stijgen naar 65 procent in 2035 en 90 procent in 2040. Deze nieuwe regelgeving is bedoeld om bij te dragen aan het verwezenlijken van de klimaatambities van de Europese Unie voor 2030 en het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050.

De Europese instituties hebben afgesproken dat deze strengere CO2-reductiedoelen van toepassing zullen zijn op verschillende soorten voertuigen, waaronder afvalinzamelvoertuigen, vanaf 2035. Daarnaast zal de Europese Commissie onderzoeken of deze doelstellingen ook kunnen worden toegepast op kleinere vrachtwagens die minder wegen dan 5 ton. Er zijn echter uitzonderingen voor legervoertuigen en ambulances.

Dit akkoord volgt de lijn van het voorstel dat de Europese Commissie in februari van het vorige jaar presenteerde. Destijds ging de Commissie niet akkoord met de strengere milieunormen, die onder andere door Nederland werden bepleit. In het begin van 2023 drong onder andere Nederland er bij de Commissie op aan om een doelstelling van 100 procent emissiereductie voor nieuwe zware voertuigen in de EU te formuleren, in lijn met de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050.

Europarlementariƫr Bas Eickhout van GroenLinks merkte op: "Hoewel we idealiter een volledige uitfasering van de verbrandingsmotor in 2040 hadden gewild, bleek dat een stap te ver. Toch ben ik tevreden met deze doelstellingen, omdat het een aanzienlijke versnelling betekent. Bovendien is de reikwijdte van de wet uitgebreid tijdens de onderhandelingen, wat van groot belang is voor onze klimaatambities."