Middellandse Zee bedreigd: De Urgentie van Plasticvervuiling en de Oproep tot Actie

24-01-2024

De Middellandse Zee, een idyllisch gebied dat door velen wordt gezien als een paradijs op aarde, wordt momenteel overspoeld door een zorgwekkende vloedgolf van plastic afval.

Met een schokkende jaarlijkse toename van gemiddeld 229.465 ton, waarvan het merendeel de zeebodem bereikt, staat de regio op het punt om de gevolgen van dit milieuprobleem te verdrievoudigen binnen tien jaar. Volgens deskundigen van de Technische Universiteit van het Midden-Oosten (METU) is plasticvervuiling, na de opwarming van de aarde, het grootste wereldwijde probleem. In dit artikel verkennen we de alarmerende situatie, de belangrijkste vervuilers en de cruciale noodzaak voor wereldwijde actie.

De Grootste Vervuilers: Met een schuldige blik gericht op de menselijke activiteiten, onthullen de bevindingen van METU dat Egypte de grootste boosdoener is, verantwoordelijk voor een ontmoedigende 74.031 ton plastic per jaar. Italië, Turkije, Algerije en Albanië volgen, en hun stranden worden bedolven onder een verontrustende hoeveelheid plastic, tot wel 374 kilogram per kilometer. Niet alleen de Middellandse Zee, maar ook de Zwarte Zee, de Zee van Marmara en de Egeïsche Zee dragen bij aan de crisis door oppervlaktestromingen die afval naar de Middellandse Zee voeren.

Microplastics: Een Onzichtbaar Gevaar: Een bijzonder angstaanjagend aspect van deze vervuiling is de aanwezigheid van microplastics, deeltjes kleiner dan 10 micron die door zeeleven worden geconsumeerd. Dit resulteert in hun opname in de voedselketen, met potentieel schadelijke gevolgen voor menselijke gezondheid. De roep om een wereldwijde plasticpreventieovereenkomst, gepland om in 2025 van kracht te worden, wordt luider dan ooit.

Toerisme en Gebrek aan Afvalbeheer: Een Dodelijke Combinatie: De toeristische sector en de ontoereikende afvalbeheerinfrastructuur in de kustlanden rond de Middellandse Zee vormen de belangrijkste oorzaken van deze plasticsoep. De kustlijnen worden onbarmhartig bevuild door de kloksgewijze stromingsbeweging, waarbij elk land zijn buurland 'begroet' met een stroom van plastic afval. Turkije lijdt hier het meest onder, met dagelijks 30 tot 40 kilogram plastic afval per kilometer.

Economische en Ecologische Gevolgen: De gevolgen van deze plasticvervuiling reiken verder dan de ecologische schade; het heeft ook ernstige economische en sociale gevolgen. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) kost de vervuiling de regio jaarlijks 641 miljoen euro aan verloren inkomsten uit toerisme, visserij en maritieme handel. Bovendien worden de culturele en natuurlijke erfgoederen van de regio, die bezoekers van over de hele wereld aantrekken, ernstig bedreigd.

De Oproep tot Actie: In reactie op deze crisis roept het WWF de landen rond de Middellandse Zee op om dringend hun inspanningen te intensiveren. Een reeks voorgestelde maatregelen omvat het verbieden van wegwerpplastics, het instellen van statiegeldsystemen, het verbeteren van afvalinzameling en -verwerking, het stimuleren van innovatie en circulaire economie, het vergroten van het bewustzijn en de betrokkenheid van burgers en bedrijven, en het versterken van regionale samenwerking. De klok tikt, en het is aan ons om de Middellandse Zee te redden van de verstikkende greep van plasticvervuiling.