Miljoenenschade door ontploffende lachgascilinders

Veiligheid en Kosten in het Geding: Lachgascilinders veroorzaken miljoenenschade voor Afvalverwerker
In het afgelopen jaar hebben afvalverwerkers maar liefst 65 miljoen euro schade geleden door ontploffende lachgascilinders, zo meldt de Vereniging Afvalbedrijven. Een verontrustende situatie die niet alleen financiële gevolgen heeft, maar ook de veiligheid van medewerkers en omstanders in gevaar brengt.
De lachgascilinders belanden vaak onbedoeld in het restafval, met explosieve gevolgen in vuilniswagens en verbrandingsinstallaties. Dit jaar alleen al zijn duizenden van deze cilinders tot ontploffing gekomen, wat neerkomt op tientallen explosies per week. Een woordvoerder benadrukt de frequentie van de incidenten, waarbij installaties regelmatig volledig moeten worden stilgelegd.
Sinds het verbod op statiegeld wordt er maandelijks een aanzienlijk aantal lege en halfvolle lachgascilinders gedumpt op straten, pleinen, in de natuur of in afvalcontainers. De gevolgen van deze onverantwoorde acties worden steeds ernstiger.
Veiligheid staat op het spel
Naast de financiële schade hebben afvalbedrijven, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD), de noodklok geluid bij de departementen van Justitie, Infrastructuur en Waterstaat, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Medewerkers van verbrandingsinstallaties en vuilniswagens lopen aanzienlijke risico's door ontploffende cilinders. Zelfs omstanders zijn niet veilig, aangezien de cilinders vaak deels gevuld zijn en bij explosies tientallen meters worden weggeslingerd.
Het kabinet erkent nu de urgentie van de situatie en werkt aan een snelle oplossing. Een van de overwogen maatregelen is een financiële tegemoetkoming voor afvalbedrijven, zodat zij preventieve maatregelen kunnen nemen om deze problemen het hoofd te bieden.
Kosten en Risico's Doorschuiven
De kosten en veiligheidsrisico's hebben niet alleen impact op de afvalverwerkingssector. De NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven hebben in een brief aan de Tweede Kamer hun grote bezorgdheid geuit over het kabinetsstandpunt. Ze waarschuwen dat door de ontstane schade en veiligheidsrisico's, de sector genoodzaakt zal zijn de kosten door te schuiven naar gemeenten en burgers.
Het is van cruciaal belang dat er snel doeltreffende maatregelen worden genomen om zowel financiële verliezen als de veiligheid van betrokkenen te waarborgen. DuurzaamWijs zal de ontwikkelingen nauwlettend volgen en jullie op de hoogte houden van verdere stappen en oplossingen voor dit prangende probleem.
Samen streven we naar een duurzame en veilige toekomst.
Met duurzame groeten,